cranio sacraal therapie

De cranio ziet het lichaam als één geheel.

De therapie is een behandelmethode die tussen fysiotherapie en haptonomie in ligt, en lichaam en geest kan herstellen. Bij een behandeling wordt met de handen lichte druk op het lichaam uitgeoefend. Daarmee worden de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam gestimuleerd. Omdat de cranio  het lichaam als één geheel ziet, behandelt het dus niet alleen de plek waar de pijn wordt ervaren, maar het hele lichaam. De oorzaak van de pijn kan zich immers ook ergens anders bevinden.

Tal-3967

oorsprong
Dr William G. Sutherland ontdekte in de jaren 60 dat er een lichte beweging is tussen de schedelbotten onderling. Men dacht in die tijd dat de schedel 1 stevig geheel was. Dr Sutherland heeft toen veel onderzoek gedaan en diverse experimenten uitgevoerd om te ontdekken wat de onderlinge invloeden waren.

Een jonge osteopaat Dr John E. Upledger werd in 1971 gevraagd te assisteren bij een grote operatie van een neurochirurg. Zijn taak was simpel, hij moest de vliezen in het ruggenmerg stil houden. Tot zijn grote verrassing lukte dit niet, de vliezen bleken ritmisch te bewegen. Dit heeft geleid tot veel onderzoek en uiteindelijk is hieruit de cranio sacraal therapie geboren. Het cranio sacrale systeem omvat de schedel en het ruggenmerg met daarin het hersenvocht, dit neemt ritmisch af, en toe.

zelfgenezend vermogen
Elk lichaam heeft een zelfregulerend vermogen. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat een wondje weer geneest. Wanneer het lichaam verzwakt is, na een ongeval, stress of verkeerde voeding, dan kan een beetje extra hulp het zelfgenezende vermogen ondersteunen en weer op gang brengen. De zachte aanrakingen van de cranio sacraal therapeut nodigen het lichaam uit om te ontspannen en zelf aan het werk te gaan.

Het is gebleken dat cranio sacraal therapie een goede ondersteuning is bij andere therapieën. Ook bij baby’s, die bij de geboorte grote druk op de schedelbeenderen hebben gehad en hard hebben moeten werken, kan de cranio scaraal soms de pijn van de baby verlichten.